Rytterskolen skal bevares.

Rytterskolen i Brylle

Det er kommet os for øre, at kommunen ønsker at sælge Rytterskolen i Brylle. Det kommer ikke som en overraskelse at kommunen vil sælge overflødige ejendomme fra, og i bund og grund støtter vi den indstilling, der hvor det giver mening.

Men Rytterskolen i Brylle er ikke BARE en kommunal bygning, den er Brylles kulturhus og stolthed, og vi er ikke sikre på at vi og byen kan undvære den.

Samtidig er bygningen historisk, og vistnok den sidste Rytterskole på Fyn, som ikke er i privat eje. Rytterskolens historie går 300 år tilbage, og har, ud over at have lagt navn til hovedgaden i byen, påvirket historien her i vores by. Vi kan med stolthed fremvise det levende bevis på kong Frederik den 4. indsats for undervisning for alle børn. Rytterskolen blev opført i 1721, og kan altså fejre sin 300 - års fødselsdag netop i år. En lille del af bygningen indeholder Lokalhistorisk Arkiv for fire sogne i vores område, en stor frivillig indsats, med et arbejde som passer fint ind i de historiske rammer. Den gamle skolestue, den oprindelige beboelse samt de øvrige rum i to etager, administreres af en bestyrelse – Rytterskolens Venner.

Det hele foregår i et meget fint samarbejde med Assens Kommune, der, som ejer af bygningen, har det overordnede ansvar. Rytterskolens valgte bestyrelse udfører den daglige vedligeholdelse, og sørger for at huset fungerer. Rytterskolens Venner har en stor medlemskreds af foreninger og institutioner af meget forskellige slags, men uanset om det er en lystfiskerforening eller en politisk forening, så benytter de huset, fordi de ser en fordel i det, og fordi huset er velegnet. Brylle Menighedsråd har selv i en periode benyttet os af Rytterskolen lokaler og er stadigvæk del af medlemskredsen.
På linje med andre byers indsatser for forskønnelse, vil Brylle Menighedsråd på bedste måde støtte Rytterskolens Venner, for at bibeholde den historiske bygning. Vi støtter ligeledes at institutionen kan bibeholdes i en ejerform, således at bygningen og dens brug kan sikres bevarelse for eftertiden.

Brylle Menighedsråd